Verliezen van je kindje tijdens de zwangerschap, miskraambegeleiding
Blogs

Het verliezen van je kindje tijdens de zwangerschap

Na het verliezen van je kindje tijdens de zwangerschap komt er veel op je af. Misschien heb je fysieke klachten of merk je dat je veel emoties hebt. Het kan ook zijn dat je al kinderen hebt en dat deze vragen stellen waar je niet zo goed mee weet om te gaan.

Verliezen van je kindje tijdens de zwangerschap

Steeds vaker is er aandacht voor de impact die een miskraam of een levenloos geboren kindje heeft op de moeder. Waar vroeger vaak werd gezegd dat je door moest gaan is er nu meer erkenning. Er komen langzaam maar zeker monumenten voor vlinder- of sterrenkindjes op begraafplaatsen zodat ouders van deze kindjes een plek hebben om hun kindje(s) te gedenken.

Rouwproces

Het rouwproces na een miskraam of levenloos geboren kindje verloopt anders dan het reguliere rouwproces. Veel onregelmatiger en minder lineair ga je als ouders door je emoties en rouw heen. De dromen die je misschien wel had bij dit kindje blijven onvervuld en dat terwijl de kindjes in je omgeving doorgroeien. Het kan enorm confronterend zijn om te merken dat jij anders bent. Dat je moeder bent maar niet een kindje in je armen kan sluiten.

Andere kinderen

Wanneer je al andere kinderen hebt is het belangrijk om hen uit te leggen wat er gebeurt met jou als moeder. Kinderen zijn veel veerkrachtiger dan dat wij soms denken. Het is voor hen ook duidelijk wanneer zij horen dat het kindje in mama’s buik niet (meer) zal leven. Vaak vertellen wij als volwassenen wel de mooie dingen van het leven. Maar vervolgens reppen we met geen woord over de miskraam of het levenloos geboren kindje. Je andere kinderen zullen zich afvragen waar de baby in mama’s buik is gebleven en kunnen dan niet op hun manier afscheid nemen van het kindje in mama’s buik. Er zijn hele fijne prentenboekjes – te zien op de afbeelding hieronder – om aan je kind(eren) voor te lezen en om hen op een laagdrempelige manier voor te lichten. Ook kan het helpen om wanneer je kindje slaapt aan hen jullie verhaal te vertellen.

 

Buitenwereld

De buitenwereld weet vaak niet waar jij doorheen gaat maar heeft hun mening klaar of er worden vervelende opmerkingen gemaakt. Deze kan behoorlijk bij je aankomen en kunnen pijn doen. Het kan dan helpen door open te zijn over jullie situatie maar doe dit alleen wanneer je daar zelf behoefte aan hebt. Wil je dit niet, doe dat dan ook vooral niet. Misschien helpt het wel om met jullie familie of met vriendinnen te kunnen praten over jullie verlies. Merk je dat het verlies van jullie kindje meer aandacht nodig heeft. Dan kun je met een POH-GGZ praten maar ook met een gespecialiseerde coach. Het verschil zit hem er dan vooral in dat een gespecialiseerde coach gericht geschoold is op het gebied van rouw en verlies tijdens de zwangerschap. Maar beide is prima, volg je hart hierin.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over het rouwproces na het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap, het voorlichten van je andere kind(eren) of wil je meer weten over wat Lief Gedragen voor jou kan betekenen? Neem dan vooral contact met mij op via de contactpagina.

Veel liefs,

Kimberly

«

»