Opening Sterretjesveld Begraafplaats Akendam Haarlem
Blogs

Opening Sterretjesveld Begraafplaats Akendam in Haarlem

Steeds vaker is er aandacht voor de ouders die te maken hebben met zwangerschapsverlies. De ouders die hun kindjes – die zo gewenst waren – niet in de armen kunnen houden.Op 16 Mei is er op Begraafplaats Akendam in Haarlem de opening van een Sterretjesveld . Maar wat is een Sterretjesveld en wat zijn daar de voordelen van?

Wat is een Sterretjesveld?

Een Sterretjesveld is een strooiveld voor de kindjes die te vroeg of niet levensvatbaar zijn geboren. De allerkleinste kindjes kunnen op een Sterretjesveld worden uitgestrooid. Hierdoor hebben de ouders van deze kindjes een tastbare plek om hun kindje te herdenken.

Akendam in Haarlem

Op het grote strooiveld van Begraafplaats Akendam staat een gedenkboom met gekleurde blaadjes waar de namen van de mensen die zijn uitgestrooid kunnen worden gezet. Ook op het Sterretjesveld zal er een gedenkboom komen te staan. Wel zal dit een kleinere versie zijn van de grote boom, ook aan de kleine boom zullen gekleurde blaadjes komen waar de naam van de baby op kan worden gezet. Een prachtig initiatief want zo zijn de 2 strooivelden aan elkaar verbonden.

Zo ontzettend belangrijk

Als coach Zwangerschapsverlies kan ik alleen maar het belang van rouwen en een plek om terug te vallen onderstrepen. Het is zo belangrijk om aan je eigen gevoel toe te kunnen geven, een plek te hebben voor bezinning en herdenken kan helend werken. Alle drie punten die essentieel zijn tijdens het rouwproces. Want ook om zwangerschapsverlies – het kindje dat je bent verloren – mag en hoort gerouwd te worden. Dat doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Dat nu deze mogelijkheid geboden gaat worden aan vele ouders in de regio Haarlem is waardevol.

Opening Sterretjesveld Begraafplaats Akendam in Haarlem

Het Sterretjesveld in Haarlem is een initiatief van Ariënne Post, die zelf haar baby verloor met 15 weken. Dankzij giften van J.C. Ruigrok Stichting, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Vrienden Spaarne Gasthuis en Yarden Crematorium Haarlem in samenwerking met Gemeente Haarlem en Stichting Nabestaandenzorg kon het Sterretjesveld worden gerealiseerd.

Het programma 16 Mei

15.00 – 15.30 Ontvangst
15.30 – 16.30 Opening door wethouder Cora Yfke Sikkema
Gesproken woord Egbert de Lint
Muzikale begeleiding

Lief Gedragen

Uiteraard zal ik 16 Mei ook aanwezig zijn bij de opening van het Sterretjesveld. De mogelijkheid die het Sterretjesveld aan de ouders in de regio biedt vind ik heel waardevol. Ook omdat ik zelf weet hoe fijn het is om te kunnen herdenken en een plek te hebben om naartoe te kunnen. Even uit de drukte van het leven en gewoon zijn in het moment.

Wil je ook naar de opening van het Sterretjesveld? De organisatie vind het prettig als je dat van te voren laat weten.  Dat kan gemakkelijk door een mailtje te sturen naar begraafplaatsen@haarlem.nl of door te bellen naar  023-539 09 11.

Misschien tot morgen!

Veel liefs,

Kimberly

 

 

TAGS

«

»